En favorit med lax


Kvällens middagssällskap bestod av finaste vännen Maria! Jimmy kommer inte hem från Oslo förrän om någon timme så jag och Irma var förstås glada över att få lite trevligt middagssällskap kvällen till ära ;-) Jag gjorde en enkel laxrätt i ugnen (Sätt ugnen på 200 grader. Lägg fyra laxfiléer i en ugnsfast form. Koka ihop 2,5 dl vispgrädde, 1 dl créme fraiche, 1 dl vatten, 2 msk dijonsenap, 1 msk hummerfond, 0,5 fiskbuljongtärning samt vitpeppar, svartpeppar och salt efter tycke och smak i en kastrull och häll blandningen över fisken. Låt stå i ugnen i cirka 25 minuter, ev lite längre och strö över färsk hackad dill när fisken är klar. Servera med pressad potatis och kokta ärtor, jättegott!)

Hej på er! Idag har jag varit hemma med Irma då dagis är stängt för veckan pga planeringsdagar. Förutom en del jobb som hunnits med gick vi även till barnvänliga Spårvägsmuseet på förmiddagen och åt lunch på Max innan Irma sov middag en lång stund. Imorgon får Jimmy vara hemma då jag behöver fokusera på jobbet, det är ju bara en vecka kvar nu innan jag går på föräldraledighet! Har inte september gått otroligt fort så säg???

Och snart är det helg igen, förutom en middagsbjudning vi skall till på lördagskvällen är dagarna ganska oplanerade och det känns bra, det blir nog ett besök till IKEA och kanske lite andra små turer (om jag skall "få" en Kitchen Aid bakmaskin innan bebisen kommer så att jag hinner fylla frysen med nybakt börjar det bli dags att lägga vantarna på en nu...).

Hoppas att ni haft en skön torsdag, sov sött & stor kram ♥

Örtdoftande lyxkyckling med härliga tillbehör


Lördagens middag var en riktig höjdare! Tanken var ju att vi skulle lyxa till på en äkta Bressekyckling (kycklingarnas Rolls Royce även kallad, haha...) men då det nätta priset var närmare 800 kronor för en kyckling (!!!) blev det den näst bästa sorten som de hade i Östermalmshallen och den var verkligen otroligt god och saftig!

Henrik började med att skära upp kycklingen vid bröstbenet "Diavolo style" och skar även av längst ner på låren, på så sätt kryper skinnet uppåt i ugnen och det blir en snygg benpipa när kycklingen är färdigstekt. Efter att ha sköljt kycklingen noga och klappat den torr med hushållspapper skar han bort allt överflödigt skinn så att den blev "snygg". Därefter lösgjorde Henrik skinnet (skapade "fickor") såpass att det gick bra att få in den goda fyllningen därunder.

Fyllningen bestod av mycket finhackade färska örter i form av persilja, timjan och basilika samt finhackad vitlök. Han klappade även in en del av hacket ovanpå kycklingen och skvätte en god olivolja över samt salt och peppar. In i ugnen på en het plåt med en rejäl skätt olivolja på (också den upphettad i ugnen innan kycklingen lades därpå), 200 grader tills den har innertemperaturen 85 grader (sätt termometern i bröstet där det är som tjockast) eller att den klarar "stickprovet" (att det kommer ut klar vätska). Börja med att steka kycklingen med skinnsidan neråt i långpannan. Vänd den efter en kvart så att skinnsidan kommer uppåt istället. När den är klar kan kycklingen med fördel få vila en liten stund i ugnsfolie medan man lägger sista handen vid alla tillbehör.

Under tiden som kycklingen stektes i ugnen och spred ljuvliga dofter i lägenheten fixade Henrik även alla tillbehör (ni förstår ju vilken lyx det är att ha brorsan på besök, det är som att ha en alldeles egen mästerkock som huserar fritt i köket och dessutom är en hejare på att röja undan efter sig innan man hinner blinka), dels ett potatismos med jordärtskocka och en lätt touch av rostad vitlök samt en ljuvlig skysås, en tomatbakelse och smörstekta späda morötter med en nypa Maldon.

Skysåsen: En halv vitlök med skalet på bakades i ugnen i cirka 15-20 minuter bredvid kycklingen tills den var mjuk. Kycklingbuljong kokade ihop med några timjankvistar i en kastrull. Tryck ut vitlöksklyftorna när de är färdigbakade, mosa dem med en kniv. Koka ihop med buljongen. Vispa ur långpannan med lite vatten när kycklingen lyfts ur, häll en del av den goda skyn i såsen och låt puttra ihop en stund. Sila därefter genom finmaskig sil, tillsätt lite vispgrädde och mjölk (skummar bättre med lite mjölk i). Koka ihop tills rätt konsistens, lagom simmig skall såsen vara. Smaka av med salt och peppar och skumma upp den på slutet med en handmixer.

Henriks tomatbakelse är superenkel och supergod: Skär ganska små, söta tomater i tre skivor (botten skärs bort helt så att den står stadigt). Varva tomat med basilikablad, en lövtunn liten skiva färsk vitlök, ett tag med pepparkvarnen, några droppar god oliolja samt någon droppe crema balsamico och avsluta med tomatlocket. Låt dra en stund i kylen innan servering. Perfekt tillbehör till det mesta!

Godkväll på er!
Det tog visst sin lilla tid att skriva ihop receptet på Henriks höjdarmiddag från helgen så det får bli ett kort inlägg för övrigt :-) Jimmy har varit i Oslo över dagen och kvällen så jag har skött alla bestyr här hemma och det har varit riktigt skönt att ha en kväll själv, Irma somnade vid åtta och därefter har jag jobbat lite, druckit thé, ätit mörk choklad och även slängt ett öga på Idol och "Berg flyttar in". Nu skall jag plocka undan lite och sedan blir det natti, natti... Hörs imorgon igen, kramar!

Barnuppfostran


Irma med munnen full av apelsindricka i våffelstugan vid Drottningholms slott i söndags, lilla gosungen! Tänk att hon skall få en syster om en månad, galet och väldigt spännande :-)

Jag har precis tillbringat två timmar i badkaret (!) med boken Askungar som jag läste ut innan jag kunde förmå mig att stiga ur badkaret... Jag tyckte väldigt mycket om den även om storyn var obehaglig! Det är alltid lite tomt när man läst ut en bra bok men samtidigt lite befriande då man kan bläddra lite lagom slött i en tidning eller kokbok (det kan jag tycka är rätt avkopplande) på kvällarna. Men om jag känner mig själv rätt dröjer det inte så länge innan en ny kriminalroman ligger på sängbordet ;-)

Idag när jag kom hem kände jag mig lite nere och misslyckad, bråkade med Irma på vägen från dagis och kände den där klassiska känslan av "varför är det bara jag som inte kan ha ett glatt och harmoniskt barn på färjan, vad gör jag för fel när "alla andra" gör rätt...?" Jag vet inte om jag har extra lite tålamod för att jag är trött och höggravid men när Irma för femtioelfte gången lägger sig ner på marken och vägrar gå, skall klä av sig ytterkläderna i blåsten och skriker så vet jag inte vad jag skall göra...

Hur hade en barnpsykolog gjort? Hur hade en supernanny gjort? Hur hade "alla andra" gjort? Vad jag gör är att jag säger till Irma på skarpen "nu räcker det" och så drar jag henne med mig hennes motstånd till trots! Kanske borde man klappa i händerna och kittla henne under hakan och säga "titta ett flygplan" och göra en piruett och muta med gungorna men jag orkar bara inte... Men sedan när vi kommer hem sjunger vi sånger och läser böcker och busar och äter middag... Varför jag nu ens skall behöva skriva om bra saker vi gör... Men ändå har jag har jag dåligt samvete för att jag inte är en supermamma hela tiden och för att folk glor och säkert tänker stackars unge (eller så kanske de tänker stackars mamma)... Min älskade, lilla busunge! Du vet väl att du är det bästa som finns ♥

Hoppas att ni har en skön tisdagskväll, kramar till er!!!