Godkväll! Här hemma är det lugna gatan just nu, Jimmy sitter med Skype på "paddan" och jag på FB här nere ;-) Är det inte kvalitetstid med maken så säg??? Dagen har varit ganska skön och gått fort, imorgon börjar inte jag min utbildning förrän vid sju på kvällen så vi har en fredag tillsammans hela familjen vilket skall bli jättemysigt med korvgrillning och annat! På tal om mat så lagade jag den här underbart fräscha laxrätten förra helgen, lova nu att ni testar :-) Nyttigt och jättegott, jag fullkomligen älskar koriander och gör ni det också så testa!!!
4 portioner
2 rödlökar, ca 200 gram
1 morot, cirka 100 gram
1 röd paprika
1 zucchini
600 gram laxfilé
1,5 tärning fiskbuljong (eller motsvarande)
salt och svartpeppar
0,5 citron
4 port ris/gryn
Kall sås:
1 kruka koriander (halva är till grytan)
2,5 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
1 tsk flytande honung
0,5 citron
Gör så här:
Koka ris/gryn till 4 personer. Skär 2 rödlökar i 1 cm breda klyftor, skala och skär 1 morot i 1 cm breda tärningar. Skär en röd paprika i 2 cm breda tärningar och 1 zucchini i 1 cm breda halvmånar.
Koka upp 6 dl vatten med buljongen i en gryta. Lägg löken och morötterna i grytan, koka i tre minuter. Tillsätt sedan paprikan, zucchinin, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar i grytan. Sjud i 3 minuter. Tillsätt sedan tärnad laxfilé och låt sjuda i ytterligare 7 min. Skär en halv citron i klyftor och strö över resten av den hackade koriandern i grytan innan servering.
Den kalla såsen kan du göra medan grytan puttrar (eller tidigare så att den får stå och dra ihop sig en stund). Hacka en kruka koriander, blanda yoghurten med hälften av de hackade kryddorna samt saften från en halv citron, 1 pressad vitlöksklyfta, honung, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar i en liten skål. Smaka av.