Godaste laxtårtan med löjrom

Idag är jag så himla sugen på laxtårta, fråga mig inte varför :-) Eller jo, gör gärna det förresten!!! Det är ju så vansinnigt gott och passar utmärkt i massor av sammanhang. Till julbordet och påsklunchen och midsommarfesten förstås. Men även som förrätt eller varför inte till fredagsmyset bara för att lyxa till det lite... När jag har gjort laxtårta använder jag detta recept och den blir jättegod (räcker till 12 bitar). Den på bilden har dock min kära vän Maria fixat och den var också supersmarrig!!!
 
Det här behöver du:
100 g kavring (kan vara svårt att få tag på riktig kavring, pumpernickel funkar också i så fall)
50 g Arla smör
4 gelatinblad
200 g kallrökt lax
1/2 dl hackad gräslök
500 g Arla Köket kesella kvarg
2 dl Arla Köket crème fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
2 krm stött svart- och rosépeppar (snåla inte med pepparen)
100 g löjrom eller stenbitsrom
Ev en knivsudd cayennepeppar
 
Gör så här:
Mixa brödet. Smält smöret och blanda med brödsmulorna. Tryck ut på botten i en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Ställ i kyl. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 min. Finhacka laxen. Blanda lax, gräslök, kvarg, crème fraiche, vitlök och peppar. Smält gelatinet på svag värme och rör ner i smeten. Häll smeten i formen och låt stelna i kyl minst 4 tim. Bred över rommen och garnera med gräslök vid servering.

Gott från Gateuax

När jag är i Täby Centrum tänker jag alltid att jag skall besöka Gateaux (finns även på Centralstationen och säkert på fler ställen i Stockholm) och köpa med mig något gott men det har inte blivit av ännu. Så därför var det ju extra trevligt när vännen Malin med familj kom över på brunch för några veckkor sedan och hade med sig dessa godsaker :-) Marmeladen har jag provat till såväl pannkakor som till scones och ost och de små chokladkakorna var försvinnande goda...
Fina förpackningar också vilket alltid är en extra bonus tycker jag. Trevligt att gå bort med istället för den traditionsenliga vinflaskan (vilket förstås också alltid är trevligt att få), jag tycker personligen att det är kul att både få och ge sådant som är ätbart!!!
Blåbär och choklad är en kombination som faller mig på läppen. I ordets rätta bemärkelse ;-)
 
Hej fina bloggläsare och hej ruggiga söndagseftermiddag!!! Maken är ute och springer sitt obligatoriska långpass på tre mil (det gör han varje söndag sedan han blev inbiten på det här med Marathon) och jag gör precis det motsatta... Dvs äter varma kanelbullar (pluralis, tyvärr, vem f*n kan nöja sig med en bulle...), dricker yogithé (är beroende) och skall snaaaaart jobba en stund. Bara blogga lite först, hrmmm...
 
Irma leker med sin grannkompis Marcus och Majken sover sedan flera timmar tillbaka. Lyxsöndag med andra ord!!! Helgen har för övrigt varit jättelugn och det är precis vad familjen behövde även om några nära tjejkompisar hade en riktig lyxlördag på stan igår med shopping, bubbel, mer shopping, fördrink, middag ute, drink efteråt och party på stan. Sådana kvällar är också extremt värdefulla mellan varven men med tanke på att jag varit bortrest en hel del den här hösten och både maken och barnen varit sjuka så var en lugn helg hemmavid ett bra/smart/skönt alternativ för min del.
 
Vi kör ett filmrace här hemma på helgerna, alla filmer om den norske privatdetektiven Varg Veum plöjer vi igenom och jag tror att vi har tre av tolv kvar vid det här laget. Har du sett dem? De är bra tycker jag, skön helgunderhållning och lagom långa vilket är perfekt för mig som somnar efter halvtio-tio om vi kollar på film... Påminner om Wallander och Beck men snyggare produktion och bättre skådisar överlag (svenska deckare har, i mitt tycke, oftast ett par starka namn som huvudrollsinnehavare och i västa fall mediokra skådisar i de mindre rollerna) samt att jag gillar miljöerna i norska Bergen väldigt mycket. Som sagt, ett tips att se dem om man gillar kriminalhistorier.
 
Igår blev det även en vända till Barkaby, först shoppade vi kläder och jag köpte min första klänning/tunika någonsin hos Odd Molly. Är inte helt säker på att det är min stil även om jag tycker att de kläderna kan vara väldigt fina på andra. Men man "måste" ju ändå testa, kanske blir jag värsta Odd Molly-bruttan nu :-) Eller det kan hända inte är så många som köper deras kläder längre? Är jag flera år efter alla andra kanske, haha!!! Ett besök till IKEA blev det också och när vi tar det i tjejernas takt kan vi lätt slå ihjälp tre timmar där. Först lunch, sedan lek, sedan gå igenom hela möbelutställningen med mer lek och bus och slutligen måste jag förstås handla på mig några påsar också innan vi kan åka hem... Igår blev det en fåtölj (en grå Eketorp Jennylund), en klädhängare (Krokig heter den, en nyhet som passar perfekt till Irmas rum att hänga upp halsband, väskor och annat på), nytt porslin och en del andra "nödvändigheter". Jag är beroende av att köpa nytt porslin, har kommit på att jag hellre har tre-fyra olika stilar med fyra tallrikar av varje en endast en uppsättning med tolv delar. Det har jag ju också men det är kul att variera porslinet från dag till dag tycker jag.
 
Hoppas att du får en riktigt skön kväll, här blir det lax i ugn och sedan möjligtvis tredje kvällen i rad med ett glas rött och Varg Veum som sällskap. Och tända ljus, är galen i doftljus för tillfället. Måste köpa upp mig på fler, favoriten från Durance en Provence är slut sedan länge och den doften blir jag alltid lycklig av att ha omkring mig ♥
 
KRAAAAAAAM

Tur och Retur

Vackra oktober, dagar som dessa slår hösten de andra årstiderna med god marginal. Nej, jag ångrar mig förstås. Jag tycker att alla årstider är fantastiska på olika sätt och framförallt för att de tillsammans skapar en helhet som innehåller varenda färg, form och känsla som tänkas kan!!!

Efter en veckas utbildning är jag upprymd, trött, pigg, glad, fundersam, förväntansfull, nyfiken och har fler tillstånd inom mig men som jag inte kommer på just nu :-) Det har varit en fantastisk vecka på många olika sätt och jag är både glad över och ledsen för att utbildningen snart är till ända, i slutet på november då jag går min sista modul som student. Den 30:e november har jag nämligen planerat att ta emot mitt certifikat och gå ut i världen som certifierad kommunikolog, med en kompetens att se vilka "nycklar" som kan användas i olika situationer för skapa förändring och dynamik. Att på ett enkelt sätt kunna analysera vad som gör att en situation blir som man önskar och vad det är som ligger till grund för att det blir på ett annat sätt än man tänkt sig. Vad man kan lära i varje ny situation för att kunna ta med sig rätt "nycklar" in i framtiden och få det resultat man önskar oavsett om det gäller mig som individ, en grupp, en organsiation eller någon annan systemnivå. En dag snart skall jag skriva mer utförligt om vad det innebär att vara kommunikolog (utifrån min förståelse), vilken kompetens man då förvaltar och vad som kännetecknar kommunikologin!!!

Jag hoppas att du har en riktigt härlig lördag, stor kram ❤

Vackra Stavern och vilket väder det har varit den här veckan, sol i stort sett varje dag :-) Hotell Wasilioff där utbildningen tar plats ligger nästan vid havskanten och är väldigt mysigt, jag funderar på att åka till denna kustpärla någon sommar då Stavern tydligen kännetecknas av samma liv och rörelse som många av de Bohusländska sommartillhållen erbjuder.

Inte så tokig utsikt när lusten faller på och träningskläderna åker fram!!!