Finnhamn - en pärla i skärgården

(null)
Välkommen till Finnhamn, en pärla i skärgården ♥ Det har blivit tradition att vi åker hit varje sommar, äter en god lunch på värdshuset, kanske tar en joggingtur, badar, äter glass och i år blev det även fiske för barnen (utan någon större fiskelycka men vad gjorde väl det, de var nöjda och glada ändå).
(null)
Hit tar du dig enkelt, antingen med egen båt eller med skärgårdsbåtarna. Cinderellabåtarna verkar gå snabbast, se nedan för mer information.
(null)
Finnhamns krog nära ångbåtsbryggan är riktigt trevlig med god mat och bra service. Och fantastiskt läge. Världens minsta meny (typ som min telefon i storlek, jättegullig) och i år har de även börjat med nyfångade skaldjur till bra priser. Väldigt trevligt!
(null)
Ett extra plus för många olika sorters läsk på klassisk "33 cl glasflaska" för barnen (typ päronsoda och hallonsoda, precis som när vi själva var små) och även plus för gott Chablis på vinlistan (alltid rätt).
(null)
Och plus för kall öl i glas med egna loggan, hälsar sambon 🙂
(null)
Alltså, räkorna var sååååå goda 😋 De hade ett specialerbjudande med 1 hg färska, 1 hg rökta samt 3 havskräftor (direkt från Smögenbryggan) med smörstekt bröd och grym aioli för 295 kr (har jag för mig), riktigt prisvärt.
(null)
Underbara havskräftor som kändes grymt färska, såååå gott alltså!
(null)
Hela gänget samlat, den här sommarveckan var så himla mysig (vecka 26, då det var så varmt) och blir ett fint minne att plocka fram när höstrusket kommer ♥
(null)
Till Finnhamn verkar det gå rätt så många båtar nu under högsäsong och tydligen går det att åka med Vaxholmsbolaget hela året. Här stod barnen och metade i flera timmar, det fanns metspön att köpa i lanthandeln. Men det kanske hade gått bättre om vi haft med en burk metmask också 😚
(null)
Hejdå Finnhamn för den här gången, vi ses snart igen! Om inte förr så nästa sommar i alla fall 🙂
 
Finnhamn består av tre öar; Stora och Lilla Jolpan samt Idholmen och ligger ute i Stockholms norra skärgård. Från Strömkajen inne i centrala Stockholm tar det två till tre timmar med skärgårdsbåten ut, beroende på vilken båt man väljer. Här finns även en naturhamn samt en gästhamn så med egen båt är det också enkelt att ta sig.
 
Paradisviken har ungefär 100 båtplatser, Vandrarhemsviken cirka 20 samt Flytbryggan som ligger nära inpå värdshuset, lanthandeln och ångbåtsbryggan har ett antal platser för dagsbesökare. Vi har alltid fått plats där, även när vi kommit mitt under högsäsong.
 
På Finnhamn finns det flera olika sorters boenden, både vandrarhem och stugbyar. Eftersom det tar en stund att ta sig ut med skärgårsbåten kan det ju det var en supermysig minisemester, att passa på att boka en eller flera nätter här ute. STF:s vandrarhem Utsikten är en gammal grosshandlarvilla och ligger pampigt uppe på höjden men med nära till allt. Här finns även stugor att hyra och det finns det även lite längre in på ön. Det finns även gott om tältplatser.
 
Det som är så perfekt med Finnhamn är att det finns något för alla semesterfirare. Vill du äta gott funkar det alldeles utmärkt (se här nedan för tips). Vill du sporta finns det både utegym, fotbollsplan samt möjlighet att hyra kajaker, roddbåtar och SUP (som ju verkar blivit sjukt poppis på senare tid).
 
Förutom Finnhamns krog finns även Takbaren som är en uteterass på hela 250 kvm. Tillåter vädret är det perfekt att dröja sig kvar här på i kvällsolen för att äta något gott och se ut över den vackra skärgården. I år kör de även med en foodtruck i Paradisviken som serverar tapas. Väldigt trevligt initiativ 😊
 
Det finns även en lanthandel och så Ragnas kiosk som ligger vid Paradisviken. Det är dock inga enorma avstånd till något här eftersom hela ön är 1 kvadratkilometer stor. Charmigt är också att det på ön finns ett ekologiskt jordbruk där det går att köpa färska ägg, nyskördade grönsaker, hemmagjord sylt m.m.  
 
Och så finns det såklart väldigt goda möjligheter att få bada i klart, friskt vatten. Det finns flera mindre stränder som är jättefina och massor med klippor. Den största stranden ligger vid Paradisviken och den är perfekt om du har små barn med dig. Vi brukar dock bada precis nedanför värdhuset och lanthandeln, då har man nära till glass (viktigt) och diverse faciliteter.
 
Jag kan verkligen rekommendera ett kortare eller längre besök till Finnhamn och som utflyktsmål i Stockholms norra skärgård får denna pärla högsta betyg 😍
Taggar: finnhamn, skärgården, stockholm, stockholmsskärgård, vaxholm;

Kommentarer :

#1: Maria - Wikers Liv

Åh så härligt med skärgård och nyfångade skaldjur! Havskräftor är nog helt klart min favorit när det handlar om skaldjur!
Kommer de direkt från Smögenbryggan är det förstås ett extra plus! Vi har "vårt andra hem" just på Smögen ;) :)
/Maria

Svar: Vilken ynnest att få ha ett andra hem på just Smögen, så vansinnigt vackert det är där <3 Och få möjligheten att äta dagsfärska skaldjur tills man tröttnar (om nu det ens är möjligt...). Älskar Västkusten, snart åker vi ner till vårt sommarhus på Skaftö och det är ren lycka :-)
Ha en fortsatt fin vecka, kram från Caroline
Caroline Wiklund

skriven

Kommentera inlägget här :