Medelhavsminnen

Om man får önska sig något litet mer soliga dagar som dessa så är det att ha medelhavet framför sina fötter att svalka sig i :-) Fast ändå vara kvar i Vallentuna, funkar det tro??? Vi kanske får åka till Coop Forum och köpa en plastpool som vi kan kalla för Medelhavet, hihi...
Det är lite skillnad på att läsa böcker med två små barn mot tidigare, förr om åren klämde man ju i alla fall 2-3 deckare på en semestervecka medan nu tog det mig nästan en månad att läsa klart denna!
Caprese till lunch sitter aldrig fel på sommaren, enkelt och gott! Och nyttigt...
Fast om man därefter vräker i sig en enorm pil-pil med massor av vitt bröd så var det visst inte så nyttigt längre ;)
Att se Irma sova gott i skuggan med salta havsvindar som fläktar omkring henne är sann lycka för en mamma och pappa, sådana stunder är också värda att spara i minnet (refererat till gårdagens inlägg)!

God förmiddag bloggvänner! Detta "Spaniendoftande" inlägg började jag skriva klockan sju imorse så nu hoppas jag verkligen få lugn i fem minuter så att jag kan få avsluta det också :-) Min fina vän Maria är här sedan niotiden och vi skall strax bege oss ut på en liten promenad med Irma, sedan blir det en liten sväng till Täby köpcentrum solgasset till trots. Men det får bli när bägge tjejerna sover så att mamma/mormor också kan få lite lugn och ro!

Idag är för övrigt en bra dag då jag känner mig utvilad och lugn, vissa dagar är ganska slitsamma och då kan jag inte låta bli att undra hur familjer får ihop livet som har fler småbarn än vi... Min kollega t.ex. som har fyra små under sex år, honom är jag grymt imponerad av och speciellt med tanke på att bägge föräldrar arbetar heltid och han är ultralöpare (springer med lätthet sisådär 20 mil på helgen...)! Hemligheten stavas STRUKTUR och PLANERING, så mycket har jag förstått men ändå, jag upplever att jag nästan aldrig hinner med mig själv längre utan all kraft och tid går till övriga familjen. Men kanske är det så småbarnsåren får vara, ni vet ju att jag gärna är alltför hård mot mig själv!

Jag försöker också att ta det med ro här hemma, se det som är gjort istället för det som fortfarande ligger framför (som t.ex. att inreda hela allrummet) och det går för det mesta ganska bra. Igår kom (äntligen) flyttfirman och hämtade alla 80 flyttkartonger och det är väl ändå ganska bra jobbat att ha fått plockat upp precis allt trots att jag varit på utbildning i en vecka, Jimmy har fullt upp med jobbet och sitt företag och våra små gosungar har fått det de behöver???

Hoppas att ni har en skön torsdag, vi hörs kanske senare då jag tänkte lägga upp receptet på superenkla och smarriga rabarbermuffins som jag och Irma bakade härom dagen! KRAMAR

Saftkalas i trädgården

Igår blev det saftkalas i trädgården för Irma, hennes nya kompis Ella, mormor och mig. Jag gjorde Miras mirakelpaj med tunt skivade rabarber från trädgårdslandet och den blev ljuvlig! Till pajen serverade jag Keldas vaniljsås som vispats fluffig och som jag blandade i en rejäl klick vispad grädde (vispade nog 2 dl), det måste ni bara testa till sommarens goda bärpajer!

Godförmiddag i det underbara sommarvädret! I skrivande stund steker Irma "korv" på grillen (vilket osökt får mig att tänka på när jag och bästisen Louise som små busiga tjejer på landet knipsade av grannens alla fina rosor och stekte på hans grill... Han var milt sagt vansinnig efteråt...) och mormor ligger och rensar ogräs i rabatterna (hennes favoritsyssla och jag tackar ju inte nej till hjälpen, hihi). Majken sover förmiddag och jag passar alltså på att blogga en sväng :-)

Jag ÄLSKAR att bo i hus, tänkte igår kväll när jag skulle lägga mig att det på ett sätt känns som att vi alltid har bott här i Vallentuna! Vissa saker måste ju bara vara "ment to be" för jag känner ett sådant lugn i själen här ute, kanske har jag bott här i ett tidigare liv ;-)

Idag skall jag tvätta en hel massa maskiner samt laga något gott till lunch och middag, det har blivit en hel del helfabrikat de sista veckorna (Findus fiskgratäng, köttbullar, citronbitare, crépes och Keldasoppor...) så nu vill jag verkligen komma in i ett bra "flow" gällande att laga riktig mat! Till middag tänkte jag grilla kycklingfiléer med en god sallad och till lunch får det nog bli omelett med svampstuvning, skönt att ha ICA fem minuters promenadväg bort så att jag lätt kan kompletteringshandla vilket jag behöver göra idag! "Tyvärr" kommer dock flyttfirman för att hämta alla flyttkartonger så jag är lite bunden till huset de närmaste timmarna, de skulle egentligen ha kommit igår men dök aldrig upp vilket var ganska irriterande för då fick vi stanna hemma igår också. Karlar ;-)

Hoppas att ni har en skön dag, nu gäller det verkligen att njuta av värmen och lagra lite sommarminnen till den senare delen av året! Jag skall nog stoppa in minnet från vårt saftkalas igår i minneskortet och kika på det när vinden viner kring knutarna i november eller så! KRAMAR

Spenatspätta med hummersås

Här kommer ett tips på en härlig och lättlagad fiskrätt som passar perfekt efter en dag i solen, portionsförpackade sugarsnaps som ångkokas i micron (från ICA Gott Liv) är en ny bekantskap som också är ett enkelt och trevligt inslag i sommarköket!
Jag improvoserade lite igår med rosévin i såsen istället för vitt och det blev ju riktigt gott, dessutom är det mysigt att stå och laga mat med ett glas gott vin vid sidan av tycker jag :-)

2-3 portioner
1 påse djupfrysta spättafiléer (300 gram)
1 påse färsk spenat
3 dl vispgrädde
2 msk hummerfond
1 dl vitt vin (eller torrt rosé)
1 skvätt färskpressad citron 
salt och peppar
sugarsnaps
pressad potatis eller dillkokt nypotatis
gärna en dillkvist till garnityr

Gör så här:
Tina först fisken. Sätt ugnen på 225 grader. Bred ut den färska spenaten i en ugnsfast form och lägg över fiskfiléerna. Blanda ihop alla ingredienser till såsen och smaka av, häll över fisken. Låt puttra i ugnen (ganska långt ner) i cirka 30 minuter, eventuellt något kortare. Servera med nykokta sugarsnaps och potatis, garnera gärna med dillkvistar och en citronklyfta.

Riktigt gott och enkelt, gärna med ett glas vitt eller rosévin till :-)