Lördag 31 juli


Jag och Irma igår kväll efter att jag kommit hem från en utsökt och trevlig middag med mamma på Brygghuset i Fiskebäckskil. Irma ser redan på bilden (som är tagen vid nio) något övertrött ut men somnade inte förrän vid midnatt... Men jag har släppt ambitionerna att upprätthålla våra vanliga rutiner här på landet, när vi kommer hem till stan blir det däremot full fokus på att återgå till dagistiderna igen!

Sista dagen i juli 2010, första dagen i graviditetsvecka 28, sista lördagen på landet för i år. En vanlig lördag i mitt liv men samtidigt en alldeles unik dag, precis som alla andra dagar i livet :-) Utmaningen jag ger till mig själv idag är att vara mindful, det är så lätt hänt annars (för min del i alla fall) att redan nu börja blicka framåt... Mot sista semesterveckan, första jobbveckan, hösten, vad som skall fixas i lägenheten etc. Det är ju förstås inget fel i att planera framåt och fundera men det är allra viktigast att vara här och nu och njuta av just denna stund!

BRA (igår)
♥ Att jag struntade i disken igår förmiddag och gick en promenad istället
♥ Att jag inte åt för mycket sötsaker (en liten skiva kladdkaka till fikat samt glass & sorbet på restaurangen)
♥ Att jag pussade mycket på min dotter och man :-)
♥ Att jag hade en skön & harmonisk dag
♥ Att jag känner mig lugn & tillfreds just nu och tar dagen som den kommer

TACK
♥ För Jimmy, Irma och bebisen i magen!
♥ För att jag har möjlighet att vara ledig i sju veckor denna sommar!
♥ För att jag fick äta en härlig trerätters middag tillsammans med mamma på Brygghuset!
♥ För att jag har så mycket att vara glad och tacksam över!
♥ För att jag är älskad!

HJÄLP (mig...)
♥ Att äta mindre socker
♥ Att gå en promenad om dagen
♥ Att vara mindful
♥ Att ta minst ett dopp i havet till innan vi åker härifrån ;-)
♥ Att njuta av varje dag

Min systers gudomliga pizza


Min syster bjöd på helt underbar hemmagjord pizza idag, den tog sin tid att göra men vi satt alldeles tysta vid matbordet och bara njöt när den var klar, till och med barnen var ovanligt lugna ;-) Två plåtar blev det, barnen fick en klassisk Margherita och vi andra min absoluta favorit Napolitana. Snälla, lova mig att ni testar hennes recept!!!


Napolitana är som sagt en av mina absoluta favoritpizzor! Kombinationen av sältan i ansjovisen och oliverna, sötman i körsbärstomaterna samt tunnt skuren rödlök är svårslagen och otroligt god :-)

1 långpanna (räcker till 3-4 vuxna)

Pizzadegen
25 gram jäst (0,5 pkt)
2 dl fingervarmt vatten (37 grader)
2 msk olivolja (kanske något mer, känn dig fram...)
Någon nypa flingsalt (gärna Maldon)
Vetemjöl (svårt att ge exakta mått, degen får dock inte bli för torr)

Om du har möjlighet, gör degen i en bakmaskin/matberedare då du får in betydligt mer luft i degen på så sätt och därmed får en fluffigare, frasigare pizzabotten. Börja med att lösa upp jästen i det fingervarma vattnet, tillsätt olja och flingsalt som du smular ner mellan fingrarna. Häll på någon dl mjöl till en början och därefter så mycket som krävs för att få en bra konsistens på degen, ganska klibbig skall den vara. Ställ degskålen under en ren handuk eller bakduk i en halvtimme när du bearbetat den färdigt.

Tomatsås (räcker till 2 bottnar, halvera satsen till en pizza eller spara resten)
2 msk olivolja (på ett ungefär, syrran måttar alltid efter eget huvud så det är svårt att få exakta mått)
1 flaska Mutti Passata di pomodoro (passerade tomater från annat märke går förstås också bra)
1 normalstor vitlöksklyfta
1 rejäl nypa oregano, smulad
Maldon (salt) samt nymalen svartpeppar (efter tycke och smak)
1 msk (cirka) ansjovisspad

Koka upp tomatsåsen och låt den därefter puttra i 30-40 minuter på ganska svag värme.

Mjöla arbetsbänken (snåla inte med mjölet) och häll ut degen när den har jäst en halvtimme. Arbeta degen med mjölet så att den blir fast och fin och kavla ut den. Förflytta den sedan till ett bakplåtspapper (Toppits Chef bakplåtspapper är allra bäst enligt min syster) och kavla till den. Flytta över degen till en långpanna och jämna till kanterna, ställ sedan plåten under bakduken i ytterligare 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader. Riv rikligt med lagrad ost, t.ex. Herrgård eller Prästost (det får hur som helst absolut inte vara någon mager variant) och förbered det du vill ha på pizzan. På en Napolitana tar du en burk avrunnen ansjovis, tunnt skuren rödlök, smakrika körsbärstomater i skivor (gärna ekologiska som ofta är betydligt mer smakrika än andra) och skurna pimientofyllda oliver av hög kvalitet (gärna stora från delikatessdisken). Gärna också färska örter men det är inte nödvändigt.

När den utkavlade pizzadegen jäst klart brer du över ett lager tomatsås och sätter in plåten i mitten av ugnen i sex minuter. Ta därefter ut den och bred över den fyllning du vill ha på. Ta gärna några varv med pepparkvarnen och när osten är på plats även oregano efter tycke och smak. Låt pizzan stå inne tills osten smält och blivit gyllenbrun, cirka 6-8 minuter brukar vara lagom. Om du vill kan du dra på grillen några sekunder på slutet.

OBS!!! Under hela pizzabakningen är det mycket viktigt att inte öppna några fönster och få drag i rummet, det påverkar jäsningen negativt.

Skär upp pizzan i lagom stora bitar och servera på ett stort fat. Om du vill kan du servera pizzan med en hemmagjord pizzasallad och gärna ett glas gott, rött vin till :-) 

NJUT!!!

Mormors rabarberkaka


I början av semestern fick jag sådan lust att baka olika kakor till det dagliga eftermiddagsfikat men sedan försvann bakinspirationen ett tag. Men efter att min syster bjöd på den gamla klassiskern kärleksmums igår fick jag tillbaka suget att baka själv. Det blir nog ett till recept från tidningen Hembakat som får prövas i morgon tror jag, antingen kokostosca (sid 35) eller fransk hallonkaka (sid 28) som jag tycker verkar vara riktigt smarriga :-) Fram tills dess bjuder jag er på ett annat (väldigt enkelt) recept från tidningen som jag prövade för några veckor sedan, jag är dock osäker på om det fortfarande går att få tag på små, späda och saftiga rabarber?

2 ägg (ta gärna lite större för att få kakan saftig)
1,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
rabarber (riklig mängd)
tunna skivor smör
pärlsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa socker och ägg pösigt. Blanda mjöl och bakpulver i en annan bunke. Häll ner det i äggsmeten. Smörj och bröa en rund form med löstagbar botten. Häll smeten i formen och trycker ner rejält med skuren rabarber, sätt bitarna tätt intill varandra. Skiva tunnt skurna skivor med smör över kakan och strö därefter över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter (känn efter med en sticka efter max 25 min så att kakan inte riskerar att bli torr). Servera gärna kakan ljummen med en kula god vaniljglass :-)